Lezing "De toekomst van de zorg"

Meta-trends

Technologische ontwikkelingen jagen twee meta-trends aan; decentralisatie en hyperpersonalisatie. Deze trends zullen de manier waarop de toekomst van de gezondheidszorg zich zal ontwikkelen fors beïnvloeden. Hoe precies weet niemand, maar belangrijk is te ontdekken welke dynamieken onvermijdelijk lijken. Tijdens deze lezing kunnen we op verschillende ontwikkelingen en de benodigde strategische keuzes ingaan:

Decentralisatie

Door de opkomst van meetinstrumenten als gezondheids-apps, ‘smart wear’, goedkope en eenvoudig te bedienen ‘add-ons’ voor smartphones en DNA-analyse in drogisterijverpakking, zal een significant deel van het onderzoeks- en diagnoseveld zich verplaatsen van de professionele omgeving (huisarts/ziekenhuis) naar de persoonlijke omgeving van de ‘patiënt’. Continue terugkoppeling van slimme apps zorgt voor een groter gezondheidsbewustzijn (relatie tussen beweging, hartritme, bloeddruk, slaap, eetgewoonten, stressniveau), meer preventie en/of vroegtijdige herkenning van een ziekte.

Hyperpersonalisatie

kunstmatige intelligentie en DNA-sequentie leveren snelle en nauwkeurige diagnoses op. Slimme nanomedicatie zorgt voor nauwkeurige genezing met minder bijwerkingen. Regeneratieve geneeskunde, 3D- en 4D-printen, robotchirurgie en exoskeletten verminderen de impact van operaties en ondersteunen snellere en mobiele revalidatie. Technologie als Crispr-Cas en het kweken van organoïden openen een heel nieuw veld van mogelijkheden én ethische dilemma’s.

Cognificatie

In de zorg nemen we verder afstand van ‘one size fits all’. Slimme domotica en real time levering van producten en diensten kunnen zorgen voor een op de persoon afgestemde leefsituatie. Wanneer een basistoelage gerealiseerd wordt, hebben meer mensen tijd voor het vervullen van zorgtaken. Ouderen kunnen daarbij steeds vaker een bijdrage leveren aan het voeden van algoritmen door data te vergelijken en beoordelen terwijl zij digitale (gezelschaps-)spellen spelen. Wanneer pensioenfondsen en andere oudedagsvoorzieningen transformeren van ‘sparen’ van geld naar investeren in en abonneren op toegang tot leefgemeenschappen zullen deze ontwikkelingen binnen handbereik komen.

Onderzoekend

Zijn motto voor de technologische mogelijkheden luidt: “Many should benefit, instead of few that profit.” Hij onderzoekt daarom de organisatorische, economische en culturele impact van de dynamiek van digitalisering en technologische versnelling.

HEB JE EEN VRAAG?
Met veel plezier werk(te) ik onder meer voor: